Een kijkje in de job van de hoogste hoogwerker-machinist van Nederland I Door Jeffrey van der Zalm

Geplaatst op: 9 december 2021

Bij Peinemann werken veel machinisten. Wat doen ze precies, op welke locaties, waar letten ze op en waarom vinden ze hun werk zo leuk? We vragen het aan hoogwerker-machinist Jeffrey van der Zalm.

Hoe lang werk je al bij Peinemann?

Nog niet zo heel lang, pas 3 jaar. Daarvoor was ik heftruckchauffeur bij een haventerminal. Maar hier bij Peinemann, een mooi en sociaal bedrijf, heb ik het beter naar mijn zin.

Wat voor machine bestuur je en wat doe je daarmee?

Ik zit voornamelijk op de 90 meter Bronto, een hoogwerker. Hiermee breng ik mensen naar plekken op grote hoogte zodat ze er hun werkzaamheden kunnen doen. Denk aan inspecteurs en monteurs die havenkranen moeten onderhouden of schilders en glazenwassers die op grote hoogte hun werk moeten doen.

Waar doe je dit werk zoal?

Van de Maasvlakte tot in centrum Amsterdam. Werkelijk overal dus. Vaak zijn het industriële locaties en de laatste tijd ook regelmatig windmolenparken waar ik enkele dagen tot soms weken aan het werk ben. Daarnaast zijn er de snoepreisjes, zoals ik ze noem. Bijvoorbeeld bij onderhoudswerken aan historische gebouwen of het plaatsen van reclame-uitingen op hoge kantoorpanden.

Hoe begint jouw werkdag?

Met koffie, dat als eerste. Ik rijd naar mijn locatie en meld me aan bij de klant. Vervolgens gaan we kijken waar de persoon die ik naar boven moet brengen precies moet zijn. Daaronder zet ik de werkomgeving af en bouw ik mijn machine op. Die maakt onderdeel uit van mijn vrachtwagen, dus het is een kwestie van op de juiste plek parkeren, stempels eronder, een veiligheidsrondje lopen en aan de slag.

Werkomgeving afzetten, veiligheidsrondje lopen. Wat houdt dat in?

Voordat je als machinist aan de slag gaat, zorg je altijd dat de omgeving rondom je hoogwerker goed is afgezet. Dit kan met een lint of hekwerk en soms zetten ze bij containerterminals zelfs een complete barrière van containers neer.

Bij het veiligheidsrondje kijk ik of de machine goed afgesteld staat en controleer ik belangrijke punten op lekkages en storingen. Dat is eigenlijk een automatisme omdat je dit altijd moet doen om er zeker van te zijn dat je veilig kunt werken. Tegelijkertijd schuilt in een automatisme natuurlijk gevaar, dus je moet jezelf wel scherp houden. Maar ook dat doe je vanzelf, want je gaat natuurlijk naar een behoorlijke hoogte, tot wel 90 meter, en je wilt graag veilig weer naar huis kunnen aan het eind van de dag. Tegelijkertijd is dit een van de meest veilige banen die ik ooit gehad heb vanwege alle goede veiligheidsmechanismen op de machine.

Jij voelt je veilig. Hoe zit dat met degene die met jou mee omhoog gaat?

Tot 45 meter hoogte vindt eigenlijk iedereen het nog wel prima, maar daarboven wordt het spannend. Ik stel ze dan ook altijd gerust en zorg ervoor dat ze zich veilig voelen in mijn machine. Dat hoort bij het leveren van kwaliteit, vind ik, en kwaliteit is in mijn werk en binnen Peinemann heel belangrijk.

Je hebt dus altijd een klant bij je, maar werk je ook samen met collega’s?

Ja, vaak zelfs, bij fabrieksstops bijvoorbeeld waar we met meerdere hoogwerkers en kranen tegelijk bezig zijn. Wanneer ik ergens alleen bezig ben, kan ik trouwens altijd mijn collega’s bellen als ik ergens tegenaan loop en een vraag heb. Dan vinden we samen altijd wel een oplossing. Als ik een keer laat terugkom op het werk van een klus die ik alleen heb gedaan, zijn er bovendien altijd collega’s die op me wachten en kijken of ze me nog ergens mee kunnen helpen. We hebben echt een heel leuk team en er hangt een goede sfeer. Dat vind ik, naast het werk op zich, misschien nog wel het leukste van werken bij Peinemann. We kunnen goed met elkaar werken én met elkaar lachen.

Lees hier meer over de hoogwerker

Overzicht